Kağıt Parayı Nasıl Derecelendiriyoruz ?
Müzayedelerimizde listelediğimiz kağıt paralar tek tek elden geçirilip sizlere sunulurken nasıl değerlendirme yapıldığı diğer bir deyişle nasıl kondisyon belirlediğimize dair çok sayıda soru alıyoruz.
İlk olarak söylenecek şey bunun bir matematik kesinliğinde yapılamayacağıdır. 2+2 her zaman 4 eder ama aynı kağıt parayı 3 kişiye gösterip 3 değişik derecelendirme duyarsanız şaşırmayın.
Aşağıdaki listede 5 ayrı kondisyon için açıklayıcı bilgi görebilirsiniz. Burada da fark edeceğiniz gibi “işlemli” paralarla ilgili hiçbir not yoktur. “İşlemli” yani bir şekilde düzeltilmiş paraları “ÇA işlemli” veya “ÇÇT düzeltilmiş” şeklinde listeliyoruz. Bize göre işlemli para koleksiyona girmez diye bir şey yoktur. Koleksiyoner ne aldığını bildiği sürece her para koleksiyona girer. Tercih Size kalmıştır. İşlemli paranın kabul edilemeyeceği tek kondisyon ÇİL’dir. Hiçbir şart altında, işlem yapılmış kağıt para ÇİL olarak kabul edilemez.
ÇİL (Uncirculated UNC): Çok ufak sayma izi olabilir. Köşeler keskin olmalı. Kat izi veya bombe (cüzdan katı) olmamalı. Kağıt temiz, renkler parlak olmalı. Yırtık veya delik olmamalı.
ÇİL ALTI - ÇA (About Uncirculated AU) : Sayma kırığı veya ortada kat izi. Kağıt temiz, renkler parlak olmalı. Yırtık veya delik olmamalı.
ÇOK ÇOK TEMİZ – ÇÇT (Extremely Fine XF) : Köşelerde birkaç tane hafif sayma kırığı. Azami 3 tane çok keskin olmayan kat izi. Yırtık veya delik olmamalı.
ÇOK TEMİZ - ÇT (Very Fine VF) : Köşeler aşınmaya başlamış olabilir. Birkaç tane yatay veya dikey kat izi. Kağıtta hafif kirlenme, renklerde hafif karışma olabilir. Kenarlarda veya kat yerlerinde ufak aşınma, desen kısmına taşmayan kenar yırtıkları olabilir.
TEMİZ - T (Fine F) : Kenar ve köşeler aşınmış ve çok miktarda kat izi olabilir. Kağıt aşırı kirlenmemiş ancak yumuşamaya başlamış. Kenarlarda veya kat yerlerinde aşınma, desen kısmına taşan kenar yırtıkları olabilir.
HALİYLE - H : Para tamamen aşınmış,yırtık,eksiklik,aşırı lekeli,tamirli vb. durumunda olan en kötü kondisyon hali paralardır.